joi, 12 mai 2016

INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ REFUZATĂ IN MOD ABUZIV. DE CE OARE?



Pentru prima data după 26 de ani în municipiul Tg-Jiu s-a încercat ceva nou. Introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Tg-Jiu a două proiecte de hotărâri prin intermediul inițiativei cetățenești. Din păcate, fără temei legal, confundând inițiativa cetățenească cu petiția, domnul secretar al municipiului Tg-Jiu a refuzat să aplice legea si să ne pună la dispoziție formulare tip pentru strângerea de semnături pentru proiectul de hotărâre anexat mai jos. Articolul 111 din Legea administrației publice locală este destul de grăitor. Poate se găsește cineva sa i-l citească și domniei sale smile emoticon Pentru cel de-al doilea proiect, legea a fost respectată.
LEGE Nr. 215 din 23 aprilie 2001 Legea administraţiei publice locale
CAP. 7 Iniţiativa cetăţenească
ART. 109 (1) Cetăţenii pot propune consiliilor locale şi consiliilor judeţene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri.
(2) Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective.
ART. 110 (1) Iniţiatorii depun la secretarul unităţii administrativ-teritoriale forma propusă pentru proiectul de hotărâre. Proiectul va fi afişat spre informare publică prin grija secretarului unităţii administrativ-teritoriale.
(2) Iniţiatorii asigură întocmirea listelor de susţinători pe formulare puse la dispoziţie de secretarul unităţii administrativ-teritoriale.
(3) Listele de susţinători vor cuprinde numele, prenumele şi domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnăturile susţinătorilor.
(4) Listele de susţinători pot fi semnate numai de cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective, al cărei consiliu local sau judeţean urmează să dezbată proiectul de hotărâre în cauză.
ART. 111 După depunerea documentaţiei şi verificarea acesteia de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale, proiectul de hotărâre va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau judeţean, după caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu