marți, 14 iunie 2016

Happy-end pentru trei tineri care au părăsit sistemul de protecție al copilului

Ani de zile, locuitorii orașului Tg-Jiu care își fac cumpărăturile de la Complexul Comercial ,,Păltiniși” s-au obișnuit, ca pentru un leu sau doi lei, să fie ajutați la căratul mărfii de către foștii ,,copiii de la casa de copii”. O  imagine care spune destul de multe despre mecanismele statului de a face protecție socială. Practic, în România, tinerii din cadrul sistemului de protecție al copilului, care finalizează studiile sau au împlinit vârsta de 26 de ani, nu mai beneficiază de nicio măsură de acompaniament social. Ei sunt practic ,,scoși afară”, în familii, acolo unde există, fie într-un internat de elevi, transformat în locuințe sociale, așa cum este cel din Tg-Jiu. Adeseori cei întorși în familie se confruntă cu o sărăcie lucie, fapt ce-i determină să caute soluții disperate, cei mai mulți trăind din munca ocazională sau venitul minim garantat.



Pentru Claudiu, Sorin și Marcel, trei tineri care au beneficiat ani de zile de servicii sociale acordate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, prin intermediul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Tg-Jiu, deznodământul a fost unul fericit, sfidând practic dezinteresul statului pentru a sprijinii astfel de tineri. Prin intermediul oamenilor care lucrează în cadrul CSCCNS Tg-Jiu, dar și cu ajutorul unor oameni inimoși care au dorit să le întină o mână de ajutor unor astfel de copii, s-a reușit ca acești tineri să fie integrați socio-profesional. Din luna mai 2016, Claudiu și Sorin lucrează într-o tipografie, iar Marcel la o unitate protejată.
Cei trei tineri au fost sprijiniți să termine învățământul special, aceștia finalizând în luna mai, anul curent, cursurile Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă Tg-Jiu. În ultimul an, au fost pregătiți și sprijiniți intens pentru părăsirea sistemului de protecție: au beneficiat de consiliere psihologică și socială, programe și activități de socializare, iar pentru a le crește șansele de integrare pe piața muncii au fost calificați cu sprijinul unei asociații în meseria de ospătar-bucătar. Au fost înregistrați în baza de date a AJOFM Gorj ca persoane în căutarea unui loc de muncă, beneficiind de consiliere socio-profesională din partea agenției.
Însă pentru Claudiu, cel mai frumos sprijin a venit din parte Fundației pentru Comunitate și Mol Romania Petroleum Products, când în urma depunerii formularului de participare la Programul „PERMIS PENTRU VIITOR” a fost selectat pentru a fi finanțat în obținerea permisului de conducere (http://pentrucomunitate.ro/web/rezultate/2015/permis_2015_castigatori.pdf). Practic prin acest program toate taxele percepute pentru obținerea permisului de conducere, cum ar fi: fișa medicală, contravaloarea taxei de șoferi, cazier, taxă examinare etc..., au fost suportate de către cei doi parteneri. În prezent Claudiu a trecut de ,,sală” urmând ca în data de 7 iulie să poată susține ,,orașul”. Faptul că la momentul angajării, Claudiu era deja înscris la școala de șoferi a fost un lucru pozitiv, apreciat de către angajator. După ce și-a împlinit visul de a avea un loc de muncă, de a obține permisul de conducere, acuma dorința arzătoare e să strângă bani pentru a-și cumpăra o mașină. Încet, dar sigur, Claudiu devine un om integrat în societate, un om responsabil pe care te poți baza.
Claudiu, Sorin și Marcel sunt dovada vie, că dacă se pune puțin suflet, cel puțin o parte dintre tinerii care sunt în sistemul de protecție al copilului pot fi integrați socio-profesional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu